flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! В Україні з 5 жовтня 2021 року офіційно почали функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС!

07 жовтня 2021, 14:43

Листом Державної Судової Адміністрації України від 04.10.2021 року № 15-17888/21 повідомлено про початок функціонування трьох таких підсистем (модулів) ЄСІТС:

  • «Електронний кабінет»;
  • «Електронний суд»;
  • підсистема відеоконференцзв’язку.

 Звертаємо увагу, що задля успішного користування сервісами згідно з вимогами чинного процесуального законодавства адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки мають зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Використання підсистем (модулів) ЄСІТС здійснюється у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

З інструкціями та рекомендаціями з приводу реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за посиланням: https://wiki.court.gov.ua.

Відео-інструкції про порядок роботи в Електронному кабінеті розміщені на кожному кроці роботи програмного забезпечення (кнопка "Відеоінструкція" у верхній правій частині сторінки (https://cabinet.court.gov.ua). Також вказані відеоролики доступні для перегляду на каналі YouTube "Електронний кабінет" https://www.youtube.com/channel/UCbZOPgWYEgmyGG1V-RF8RJg

Пропонуємо усім учасникам судових процесів переглянути навчальні відео, здійснити реєстрацію в ЄСІТС та почати користуватися нею задля більшої зручності та сучасного підходу щодо захисту своїх прав та інтересів.

Крім того, після внесення змін до ЦПК України почала діяти пряма норма статті 355 ЦПК України відповідно до якої, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Разом з тим, відповідно до п.п. 15.5. п. 15 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до апеляційної, касаційної інстанції або через відповідні місцеві суди, а матеріали справи витребуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме до 15 грудня 2017 року.

Порядок подання апеляційних скарг у кримінальному провадженні  відповідно до статті  359 КПК України залишається без змін.

Деталі на сайті ДСА України - https://dsa.court.gov.ua/dsa/pres-centr/news/1188714/?fbclid=IwAR13FbBkhowiTdJFSws7mch9k2xJTmRvkPWYk_6tuDAbuHCbYhLoDRAlU0g ; та на сайті ВРП -  https://hcj.gov.ua/news/elektronne-sudochynstvo-v-diyi-v-ukrayini-oficiyno-pochynayut-funkcionuvaty-try-pidsystemy?fbclid=IwAR3YLpCyhXgt7hyjDzPA-0Vr1H8zL7oa6yQodzaYDexwvxKvARY4gJ2tC-Y