flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присяжним: нагадування про обов’язкове декларування та деякі інші роз’яснення

17 лютого 2022, 09:36

Ленінський районний суд м. Запоріжжя нагадує присяжним про необхідність подання щорічної електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 рік (відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»). Кампанія декларування триває з 1 січня до 31 березня 2022 року включно (відповідно до частини 1 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції») та стосується усіх присяжних, які у 2021 році брали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи незалежно від отримання винагороди за виконання обов’язків присяжного. Отже, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді) відносяться до суб'єктів декларування й відповідальності за корупційні правопорушення та зобов’язані подавати електронну декларацію на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції шляхом заповнення електронної форми за минулий рік, що визначена Національним агентством, для особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

Для заповнення декларації необхідно увійти до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (https://portal.nazk.gov.ua). Для входу до вищезазначеного Реєстру потрібен Кваліфікований електронний підпис (КЕП), який необхідно завчасно отримати в одному з Кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, перелік яких зазначений на сайті Центрального засвідчувального органу — Міністерства цифрової трансформації України. Контактну інформацію про Кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг розміщено в Електронному реєстрі чинних, блокованих та скасованих сертифікатів відкритих ключів за цим посиланням  http://czo.gov.ua/ca-registry. Відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», починаючи з 7 листопада 2020 року потрібно використовувати саме КЕП (Кваліфікований електронний підпис) замість ЕЦП (Електронний цифровий підпис). ЗУ «Про електронні довірчі послуги» набув чинності 7 листопада 2018 року та передбачив 2-річний перехідний період, протягом якого залишалися дійсними ЕЦП, отримані ще за ЗУ «Про електронний цифровий підпис». З 7 листопада 2020 року такі ЕЦП більше недійсні. Якщо врахувати те, що ЕЦП видавалися максимум на 2 роки, то в будь-якому випадку з 7 листопада 2020 року вони б стали недійсними.

У разі виникнення питань щодо заповнення декларації пропонуємо ознайомитися з роз'ясненнями щодо заповнення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, розміщеними на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції в Базі знань НАЗК за цим посиланням https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.

Окремо зауважимо, що з 1 грудня 2021 року запрацювала нова форма декларації. У роз’ясненнях НАЗК (за посиланням, зазначеним вище) ви можете знайти як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у формі. Для того, щоб ознайомитися з новими блоками та правилами їх заповнення, ви також можете скористатися Порядком заповнення декларації за цим посиланням - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0987-21#n19 .

Просимо всіх присяжних, які залучаються до відправлення правосуддя Ленінським районним судом м. Запоріжжя, звернути увагу на вищезазначені роз’яснення та відповідально поставитись до виконання покладених обов’язків.