flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання громадянства України

13 листопада 2018, 13:43

Ленінський районний суд м. Запоріжжя захистив права громадянина, який мешкав на території країни, однак самотужки не мав можливості отримати громадянство України

 

У листопаді 2018 року рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя встановлено факт постійного проживання громадянина Б. на території України станом на 24.08.1991 року.

Обставини даної справи раніше висвітлювалися місцевими ЗМІ.

Заявник з часів СРСР  проживав  разом зі своєю сім’єю в м. Запоріжжі, був прописаний за  місцем свого мешкання. Відповідні відмітки були наявні у паспорті зразка колишнього СРСР, який він втратив.

Наразі громадянин Б. опинився у  складній життєвій ситуації і для подальшого влаштування життя  перед ним постало питання отримання паспорта громадянина України, який він раніше не отримував. 

У лютому 2018 року він звернувся до Дніпровського РВ у м. Запоріжжі УДМС України в Запорізькій області із заявою про видачу паспорта замість втраченого, проте з’ясувалося, що документально не підтверджується його належність до громадянства будь-якої держави, а це є основною умовою для отримання паспорта громадянина України.  Для отримання заявником паспорта громадянина України попередньо необхідно встановити наявність підстав для оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням.

Так, згідно з п.1 ст.3 Закону України «Про громадянство України» громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України. Особи є громадянами України з 24 серпня 1991 року.

Оскільки факт постійного проживання заявника станом на 24 серпня 1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України «Про правонаступництво України»,  документально  не підтверджується, громадянин Б. звернувся до суду для встановлення цього факту в судовому порядку.  

В ході судового розгляду усі доводи заявника знайшли підтвердження, у зв’язку з чим суд ухвалив рішення про встановлення факту проживання громадянина Б. на території України станом на 24.08.1991 року.  Рішення суду, у разі набрання ним законної сили, надає можливість громадянину Б. робити подальші кроки для отримання паспорту громадянина України, оформлення всіх належних соціальних виплат.

На цей час рішення Ленінського районного суду м. Запоріжжя не набрало чинності та може бути оскаржене у загальному порядку.