flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних: нагадування про обов’язкове декларування та деякі інші роз’яснення!

19 січня 2021, 14:44

Присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді, а саме під час залучення до розгляду конкретної справи, стають суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» (відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»). Отже, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді) відносяться до суб'єктів декларування й відповідальності за корупційні правопорушення та зобов’язані подавати електронну декларацію на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції шляхом заповнення електронної форми за минулий рік, що визначена Національним агентством, для особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У зв’язку із завершенням звітного 2020 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя нагадує присяжним про необхідність подання щорічної електронної декларації за 2020 рік в строк до 1 квітня 2021 року, незалежно від того, чи брав присяжний у 2020 році участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, чи отримав він виплати за виконання обов’язків у суді як присяжного та чи був він увільнений від виконання обов’язків присяжного.

Упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

Також звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

Для заповнення декларації необхідно увійти до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (https://portal.nazk.gov.ua). Для входу до вищезазначеного Реєстру потрібен Електронний цифровий підпис (ЕЦП), який необхідно завчасно отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Контактну інформацію зазначених АЦСК розміщено в електронному реєстрі суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з видачею сертифікатів ЕЦП (http://czo.gov.ua/ca-registry).

Відповіді на найпоширеніші запитання та рекомендації НАЗК щодо роботи з Реєстром та роз’яснення щодо заповнення форми е-декларації дивіться за посиланнями: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.

Окрім того, у зв’язку з випадками неприбуття присяжних у судові засідання, нагадуємо, що присяжний зобов’язаний вчасно з’являтись на запрошення суду для участі в судових засіданнях. У разі наявності обставин, що унеможливлюють участь присяжного у здійсненні правосуддя, особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про причини неявки в судове засідання. Неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду, що є підставою адміністративної відповідальності.

Добір осіб для запрошення до участі у здійсненні правосуддя як присяжних здійснюється за допомогою автоматизованої системи. Письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжному не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. Запрошення містить інформацію про права та обов’язки присяжного, вимоги до нього, а також підстави для увільнення від виконання обов’язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного. Залучення присяжних до виконання обов’язків у суді та їх виклик здійснюються в порядку, визначеному процесуальним законом.

Згідно зі статтею 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Присяжні виконують обов’язки, визначені пунктами 1, 2, 4–6 частини сьомої статті 56 цього Закону, тобто зобов’язані: справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів; виявляти повагу до учасників процесу; не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом, у тому числі таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання; виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції.

Просимо всіх присяжних, які залучаються до відправлення правосуддя Ленінським районним судом м. Запоріжжя, звернути увагу на вищезазначені роз’яснення та відповідально поставитись до виконання покладених обов’язків.