flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом призначено покарання двом громадянам, які вчинили особливо тяжкий злочин

04 жовтня 2023, 14:29

02 жовтня 2023 року колегією суддів Ленінського районного суду м. Запоріжжя завершено розгляд кримінального провадження, за яким особи Б. та Л. обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого пунктом 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Раніше обставини даної справи широкого висвітлювались у ЗМІ.

Подія злочину мала місце 09 вересня 2020 року приблизно з 16:40 до 17:00 години, коли компанія з чотирьох осіб (два подружжя) відпочивала на березі річки Дніпро навпроти озера Байда неподалік від спортивно-оздоровчого комплексу ТОВ «Запорізький завод кольорових сплавів».

В ході розпивання спиртних напоїв між цими особами виникла сварка, внаслідок чого раніше неодноразово судимий громадянин Л. та громадянка Б. завдали чоловіку громадянки Б. поранення дерев’яною палицею, скляною пляшкою та металевим шампуром.  Таким чином, внаслідок спільних дій обвинувачених, потерпілому було заподіяно тілесні ушкодження не сумісні з життям.

У судовому засіданні обвинувачена Б. вину у вчиненні кримінального правопорушення визнала частково. Обвинувачений Л. вину у вчиненні кримінального правопорушення, в якому він обвинувачується, не визнав.

Оцінивши і проаналізувавши всі надані суду докази у їх сукупності та взаємозв’язку, колегія суддів дійшла висновку, що вина обвинувачених у скоєнні особливо тяжкого злочину доведена повністю. Обставин, що пом’якшують їх вину не встановлено, що обтяжують покарання – вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння.

Обвинувачений Л. раніше був неодноразово засуджений за вчинення умисних тяжких злочинів, пов’язаних у тому числі з застосуванням насильства до потерпілого. Наразі відбуває покарання за вироком Хортицького районного суду м. Запоріжжя, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України. Обвинувачена Б. раніше засуджена не була, на момент вчинення злочину була працевлаштована, має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

За наслідками судового розгляду, вироком суду обвинувачених Б. та Л. засуджено за вищезазначеною статтею Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі,  громадянці Б. – 12 років позбавлення волі,  громадянину Л. – 15 років позбавлення волі.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Із текстом вироку найближчим часом всі бажаючі можуть ознайомитись в Єдиному реєстрі судових рішень за номером кримінального провадження № 334/7282/20.