flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом оголошено вироки громадянам, які звинувачуються в колабораційній діяльності

02 листопада 2023, 14:11

02 листопада 2023 року судом оголошено вироки двом громадянам України, які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) та ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільна участь громадянина України в організації та проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) відповідно.

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Так, у судовому засіданні встановлені обставини вчинення злочинів:

- громадянином М., який не пізніше 29.04.2022 р. добровільно зайняв керівну посаду «старосты Розовского старостинского округа», а в подальшому «старосты Давыдовского старостинского округа», виконував вказівки представників окупаційної адміністрації держави-агресора «Акимовской поселковой администрации» окупаційної адміністрації держави-агресора «военно-гражданская администрация Мелитопольского района» і збройних формувань рф, здійснював загальне управління вказаним незаконним органом, розпоряджався захопленим майном, надавав безпосередню допомогу окупантам та представникам держави-агресора у встановленні та підтриманні їх незаконної влади на тимчасово окупованій території Якимівської об’єднаної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області. Зокрема, брав участь у зборах незаконних голів сільських рад, де звітував про виконання попередньо наданих вказівок із підготовки до проведення референдуму щодо приєднання території незаконно очолюваного ним «Давыдовского старостинского округа» до складу російської федерації, а також організації роботи з видачі паспортів громадян російської федерації жителям вищевказаного старостинського округу;

- громадянкою Ж., яка вступила у злочинну змову із головою «Военно-гражданской администрации Запорожской области», та будучи незаконно призначеною очільниками незаконних органів влади - окупаційних адміністрації держави-агресора, утворених на тимчасово-окупованій територій Запорізької області, в період з 23.09.2022 по 27.09.2022 р. добровільно зайняла посаду «председателя участковой избирательной комиссии №322 территориальной избирательной комиссии Мелитопольского района», організувала та провела незаконний референдум про входження Запорізької області до складу РФ.

Вина обвинувачених у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень підтверджується на підставі сукупності досліджених судом доказів та допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинених кримінальних правопорушень, суд призначив покарання обвинуваченим:

  • громадянину М. у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах строком на п’ятнадцять років, з конфіскацією майна;
  • громадянці Ж. у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією усього належного майна на користь держави.

Вироки можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.