flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом оголошено вироки громадянам, які обвинувачуються в колабораційній діяльності

15 грудня 2023, 15:23

14 та 15 грудня 2023 року судом оголошено вироки двом громадянам України, які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч.4 ст.111-1  Кримінального кодексу України (провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) відповідно.

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинувачених.

Так, у судовому засіданні встановлені обставини вчинення злочинів:

- громадянином Л., який не пізніше 03.03.2022 р. погодився на злочинну пропозицію  голови незаконно органу влади, створеного на тимчасово окупованій території, на провадження господарської діяльності всупереч вимогам чинного законодавства України щодо реалізації на території м. Енергодар Запорізької області паливно-мастильних матеріалів (бензину та дизельного палива) на незаконно відібраних представниками держави-агресора рф автомобільних заправних станціях;

- громадянкою Н., яка не пізніше 18.05.2022 р. добровільно зайняла посаду керівника апарату окупаційної адміністрації держави-агресора - «Акимовская поселковая администрация Мелитопольского района», яка пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Вина обвинувачених у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень підтверджується на підставі сукупності досліджених судом доказів та допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчинених кримінальних правопорушень, суд призначив покарання обвинуваченим:

  • громадянину Л. у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади, в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах, та в органах, що надають публічні послуги строком на п’ятнадцять років, з конфіскацією майна;
  • громадянці Н. у виді 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на п'ятнадцять років, з конфіскацією всього належного їй майна.

Вироки можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.