flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом оголошено вирок громадянину, який добровільно зайняв посаду у незаконних органах влади

22 грудня 2023, 15:53

22 грудня 2023 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина України, який добровільно зайняв керівну посаду «старосты Новоданиловского сельского совета Акимовской военно-гражданской администрации», тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що приблизно у березні 2022 року проросійськи налаштований громадянин України Т., добровільно зайняв посаду старости т.зв. «Новоданиловского сельского совета Акимовской военно-гражданской администрации», яка пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконно створеному на тимчасово окупованій території органі, т.зв. «военно-гражданской администрации Мелитопольского района Запорожской области». Виконуючи покладені на нього окупаційною владою держави-агресора російської федерації організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції та вказівки представників збройних формувань російської федерації, обвинувачений надавав безпосередню допомогу окупантам та представникам держави-агресора у встановленні та підтриманні їх незаконної влади на тимчасово окупованій території.

Вина обвинуваченого Т. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, підтверджується на підставі сукупності досліджених судом доказів та допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, керуючись принципом справедливості та індивідуалізації призначення покарання, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією усього належного майна.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання. Строк додаткового покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування рахуватиметься з моменту відбуття основного покарання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.