flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено голову незаконного органу влади «Общественный совет самоорганизации города Энергодар»

19 лютого 2024, 14:27

19 лютого 2024 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина України, який добровільно зайняв керівну посаду голови у незаконному органі влади «Общественный совет самоорганизации города Энергодар» та у взаємодії з представниками зф державою-агресором рф, вчиняв інші протиправні дії на шкоду державі України. Своїми діями громадянин Ш. вчинив кримінальні правопорушення, які суд кваліфікував за ч.5 ст.111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора), за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану), а також ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, (провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що не пізніше 27.03.2022 року громадянин України Ш., перебуваючи на посаді голови незаконного органу влади, створеного окупаційною адміністрацією держави-агресора рф на тимчасово окупованій території м. Енергодар Запорізької області, на виконання злочинних наказів представників зф держави-агресора рф, безпосередньо почав здійснювати загальне управління незаконним органом влади шляхом винесення незаконних наказів та розпоряджень обов’язкових для виконання на території Енергодарської міської територіальної громади, розпорядження захопленим майном та провадження господарської діяльності у взаємодії з представниками зф державою-агресором рф, вчиняв інші протиправні дії на шкоду державі України.

Вина обвинуваченого Ш. у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів, допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 15 (п`ятнадцяти) років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного йому майна, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 15 (п'ятнадцять) років.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.