flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено громадянина, який зайняв посаду у незаконному правоохоронному органі

20 лютого 2024, 11:04

20 лютого 2024 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина України, який добровільно зайняв посаду «оперуполномоченный Отдела уголовного розыска» у територіальному підрозділі незаконного правоохоронного органу, створеного на тимчасово окупованій території Запорізької області, а саме «Акимовское управление Главного управления МВД в Запорожской области», розташованого в смт. Якимівка Мелітопольського району Запорізької області, чим вчинив кримінальне правопорушення за ч.7 ст.111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що починаючи з квітня 2022 року громадянин України Д., перебуваючи на тимчасово окупованій території Якимівської селищної територіальної громади Мелітопольського району Запорізької області, діючи умисно та виконуючи свої функціональні обов’язки в інтересах окупаційної влади на займаній посаді здійснював в межах своїх службових повноважень патрулювання території громади, у форменому одязі зі зброєю, разом з іншими поліцейськими та представниками збройних формувань рф, а також вчиняв інші протиправні дії в інтересах окупаційної влади, пов’язані з охороною прав, правопорядку, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора на тимчасово окупованій території Мелітопольського району Запорізької області.

Вина обвинуваченого Д. у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів, допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 12 (дванадцяти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на строк 15 (п’ятнадцять) років з конфіскацією усього належного майна на користь держави.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.