flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок громадянину, який зайняв посаду у незаконному правоохоронному органі

26 квітня 2024, 12:56

26 квітня 2024 року оголошено вирок у кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина України, який добровільно вступив до лав незаконного правоохоронного органу, створеного на території тимчасово окупованого міста Енергодар, Енергодарської міської територіальної громади Василівського району Запорізької області - мовою оригіналу «отдел полиции №1 (дислокация г. Энергодар) Управления внутренних дел по г. Васильевка и Васильевскому району» та здійснював протиправні дії в інтересах окупаційної влади, чим вчинив кримінальне правопорушення за ч.7 ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність, тобто добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що починаючи з липня 2022 року громадянин України А., перебуваючи на тимчасово окупованій території добровільно зайняв посаду мовою оригіналу – «начальника отделения дознания» в вищезазначеному незаконному правоохоронному органі.

 У подальшому А. організовував та здійснював керівництво працівниками «отделения дознания» в незаконному правоохоронному органі, проводив слідчі розшукові дії, здійснював досудове розслідування злочинів, а також вчиняв протиправні дії в інтересах окупаційної влади, пов’язані з охороною прав, правопорядку, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора на тимчасово окупованій території Енергодарської міської територіальної громади.

Вина обвинуваченого А. у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів, допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі, з  позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, в органах, що надають публічні послуги на строк 15 років, з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна. Також А. позбавлено спеціального звання – «майор поліції».

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.