flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок громадянину, який добровільно зайняв керівну посаду у незаконному органі влади

21 серпня 2024, 15:56

20 серпня 2024 року оголошено вирок у кримінальному провадженні за обвинуваченням громадянина України, який добровільно зайняв керівну посаду голови у незаконному органі влади «Управлении труда и социальной защиты населения города Энергодар», що є структурним підрозділом незаконного органу влади, мовою оригіналу - «Военно-гражданской администраци города Энергодар». Своїми діями громадянин В. вчинив кримінальні правопорушення, які суд кваліфікував за ч.5 ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність - добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно - розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора).

Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Судом встановлено, що у другій декаді червня 2022 року громадянин В. добровільно зайняв посаду начальника у вищезазначеному незаконному органі влади на тимчасово окупованій території м. Енергодар Василівського району Запорізької області. Отримавши та виконуючи незаконно набуті владні повноваження та зібравши наявний колектив, повідомив про утворення нового відокремленого підрозділу незаконного органу влади, проголосивши себе керівником та закликав до співпраці, здійснивши підбір кадрів та подальші призначення на посади. Крім цього, В. організував створення та діяльність інформаційного каналу з назвою «УТиСЗН Энергодар» в месенджері «Telegram», призначеного для комунікації з населенням тимчасово окупованої території м. Енергодар від імені незаконного органу влади мовою оригіналу - «Управлении труда и социальной защиты населения города Энергодар».

Вина обвинуваченого В. у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень була підтверджена сукупністю досліджених судом письмових доказів, допитом свідків у судовому засіданні.

Враховуючи ступінь тяжкості та конкретні обставини вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємствах, а також в органах, що надають публічні послуги, на строк 15 років із конфіскацією усього, належного йому на праві власності майна.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку.