flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар суду щодо публікації у ЗМІ стосовно кримінального провадження відносно військовослужбовця, який скоїв грабіж

30 січня 2020, 12:06

29 січня 2020 року інтернет-виданням «Перший Запорізький» поширено публікацію із назвою «Втік з частини та відібрав дорогий iPhone: у Запоріжжі засудили солдата-дезертира», в якій автор статті викладає у вигляді новини інформацію, отриману з Єдиного державного реєстру судових рішень, а самевирок Ленінського районного суду м. Запоріжжя у кримінальному провадженні відносно військовослужбовця, який скоїв грабіж.

Ленінський районний суд м. Запоріжжя вважає, що подана представником ЗМІ інформація є не точною та потребує деяких роз’яснень.

 23 січня 2020 р. Ленінським районним судом м. Запоріжжя ухвалено вирок у кримінальному провадженні відносно громадянина Ч.,який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 186 Кримінального кодексу України (відкрите викрадення чужого майна (грабіж)).

Дійсно, вищезазначений громадянин проходить військову службу за контрактом, однак 27 вересня 2019 р. самовільно залишив місце дислокації військової частини та прибув до місця своєї реєстрації. 01 жовтня 2019 р., знаходячись поблизу житлових будинків по вул. Станіславського в м. Запоріжжя, відкрито викрав у потерпілої М. мобільний телефон «IphoneXsMax», вирвавши його з рук потерпілої, чим спричинив останній матеріальний збиток на суму 37 943 гривень. Після скоєного Ч. втік, однак цього ж дня був затриманий співробітниками поліції.

 Допитаний в судовому засіданні обвинувачений визнавав себе винним у інкримінованому йому злочині у повному обсязі, щиро розкаявся та просив вибачення у потерпілої.  Також обвинувачений під час розгляду справи стверджував, що про вчинене він дуже шкодує, розуміє, що діяв неправомірно тапросив призначити йому покарання, не пов`язане з реальним позбавленням волі. Матеріальний збиток потерпілій відшкодовано ним в повному обсязі шляхом повернення викраденого майна.

 Потерпіла також не наполягала на суворому покаранні обвинуваченого, зазначивши, що не має до Ч. претензій матеріального характеру. Разом з тим, просила суд задовольнити її позов щодо заподіяння їй обвинуваченим моральної шкоди.

 Заслухавши всіх учасників процесу, Ленінський районний суд м. Запоріжжя ухвалив вирок, яким визнав громадянина Ч. винним у вчиненні інкримінованого діяння та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з випробуванням, визначивши іспитовим строком – один рік. Разом з цим, на Ч. покладено виконання низки обов'язків, а саме: періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.  Також з обвинуваченого Ч. вироком суду стягнуто на користь потерпілої М. 7 000 гривень у відшкодування моральної шкоди.

На цей час вирок не набув чинності та може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 Суд наголошує, що чинним Кримінальним кодексом України передбачено можливість у зазначених в кодексі випадках,виправлення засудженого без відбування покарання, коли суд може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням та покладанням на засудженого низки обов’язків. Такі норми закріплені у статтях 75, 76 Кримінального кодексу України.

 Підсумовуючи викладене, не може вважатися достовірною поширена у ЗМІ інформація про те, що «Спершу суд виніс вирок у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки, але тут же замінив його на більш м’який — 1 рік випробувального терміну».

 Ознайомившись з вказаною на початку коментаря суду публікацією інтернет-видання «Перший Запорізький», суд приходить до висновку, що деякі журналісти мають занадто слабкі юридичні знання, внаслідок чого виникають проблеми в розумінні того, що відбувається у судовому процесі. Така необізнаність журналістів в свою чергу також відображається у невірному викладенні інформації та власному тлумаченні вироків суду під час публікації статей у мережі Інтернет. Наслідком таких дій є введення в оману громадськості,формування у читачів негативного уявлення про діяльність суду та підрив авторитету до судової влади в цілому.

 Тому,Ленінський районний суд м. Запоріжжя просить ЗМІ та інших заінтересованих осіб врахувати вищенаведені роз’яснення при поширенні інформації зокрема про вказану справу, а також закликає в подальшому звертатися безпосередньо до пресслужби суду для уточнення тієї чи іншої інформації з метою уникнення поширення недостовірної чи неповної інформації.

 Всі бажаючі мають змогу особисто ознайомитись із текстом вироку у даній справі в Єдиному реєстрі судових рішень за номером справи № 334/7589/19.